Duikreizen Micronesië
Aan de andere kant van de wereldbol ligt in het noordwestelijk deel van de Pacific het betoverende Micronesië, bestaande uit 8 eilandengroepen waaronder Yap, Palau en Guam.
Overigens is Micronesia geen land staatkundig gezien. Yap is onderdeel van de Federale Staten van Micronesia (FSM) samen met Kosrae, Chuuk en Phonpei. Palau is een apart land wat niet bij de FSM behoort.
Over het land Micronesië
Yap is één van de eilandengroepen en het eiland Yap Proper is het hoofdeiland en dat is veruit ook het grootste eiland. Inclusief het buitenrif is dit groene, heuvelachtige eiland ongeveer 75 vierkante kilometer. Het is bijna niet te geloven, maar hier worden nog steeds stenen als betaalmiddel gebruikt. Deze stenen zijn vaak rijkelijk versierd en hebben in het midden een gat maar een credit cards wordt ook geaccepteerd.
Eén van de belangrijkste redenen om naar Yap te gaan, zijn de manta’s. Meer dan 100 manta’s leven hier het gehele jaar door. Van december tot en met april zijn de manta’s, vanwege het paarseizoen, in nog grotere getale aanwezig. In de wateren rondom Yap is er veel plankton aanwezig, waarmee de manta’s zich voeden. Plankton beïnvloedt wel enigszins het zicht onderwater. Yap kent een tropisch klimaat: heet en vochtig. Van november tot en met mei waait de wind uit de noordoost hoek, dan is er de minste neerslag. De meeste neerslag valt in de maanden juni, juli en augustus. Een heerlijk hotel en topduiken maken deze trip tot een “once in a lifetime experience”!
Je hebt er een eind voor gevlogen, en dan wordt eindelijk de daling ingezet.... Wij weten zeker dat je je ogen niet gelooft, als je aanvliegt op de eilandengroep Palau. Niet voor niets noemt men deze eilanden de “Pearls of the Pacific”. De kleurenpracht van de groene eilanden, in combinatie met de azuurblauwe lagunes en het donkerblauwe water van de Stille Oceaan is werkelijk adembenemend. En, ben je eenmaal op Palau, dan wil je voorlopig niet meer terug naar huis! Er ligt hier een wereld aan nieuwe ontdekkingen op je te wachten, zowel boven- als onder water. Palau staat, samen met Truk Lagoon, op de onbetwiste eerste plaats als het om wrakduiken gaat. Oorlogsschepen, watervliegtuigjes en grote vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog liggen klaar om door jou bedoken te worden. Maar ook de ongerepte riffen van Palau maken deze bestemming tot een ongekend paradijs. Duikspots met 30 tot 40 grijze rifhaaien zijn geen uitzondering. Kristalhelder water, “Blue Holes”, grotduiken, en een immense variëteit aan bekende en onbekende diersoorten maken van duiken en snorkelen op Palau een belevenis om nooit te vergeten. Wat dacht je bijvoorbeeld van Jellyfish Lake, het beroemde meer waar je kan snorkelen met, letterlijk, duizenden kwallen zonder tentakels? Palau ligt in het werelddeel Oceanië, en is onderdeel van de regio Micronesië. Palau beslaat het uiterste westelijk deel van de eilandengroep “Carolinen”. Ten westen van Palau liggen de Filippijnen, ten zuiden ligt Indonesië. Palau bestaat uit meer dan 340 eilanden, waarvan er zo’n 12 bewoond zijn. De meeste eilanden zijn vulkanisch van oorsprong, maar veel eilanden bestaan ook uit kalksteen en koraal. Het grootste eiland is Babeldaob, dat 80% van de totale landmassa van Palau vormt. Daar ligt ook het vliegveld. Onze bestemming is Koror. Koror is de naam van een van de eilandengroepen van Palau, maar ook van de hoofdstad.
Het eiland Koror is verbonden met bruggen naar Babeldaob, en naar nog twee andere eilanden, Ngerekebesang en Malakal. Onze prachtige resorts liggen verspreid over de eilanden, maar waar je ook verblijft, je bent nooit verder als een kort taxiritje verwijderd van Koror of het vliegveld. Engels wordt op Palau overal gesproken. Men leeft hier voornamelijk van het toerisme en visserij. Verse tonijn zal dan ook zeker op je menukaart voorkomen. Wil je een blijvende herinnering aan Palau, en hou je van parels, dan ben je aan het goede adres. Er zijn verschillende parelkwekerijen op de eilanden. En iets heel anders: hou je van een lekker koud biertje? Palau heeft een eigen biermerk: Red Rooster! Vaak krijgen we de vraag over de beste reisperiode voor Palau. Je zou kunnen stellen dat er sprake is van een natte periode, van juli tot september, en een droge periode, van oktober tot juni. Maar onze experts op Palau hebben ons verteld dat dit eigenlijk achterhaald is. Met een gemiddelde temperatuur van 27 graden, en een buitje regen wat het hele jaar kan voorkomen is het hier altijd prima. Grappig is dat de gemiddelde watertemperatuur een graad hoger is dan de landtemperatuur, namelijk 28 graden. Het zicht is het hele jaar door geweldig, met soms een uitschieter naar boven of beneden. Ben je geïnteresseerd in een bepaald onderwerp, dan is het lijstje hieronder wellicht handig: In december, januari en februari is het Manta-seizoen. In februari, maart, april en mei komen er veel haaien om te paren. In augustus en september worden de kleine haaien geboren, en zie je soms wel scholen van 100 stuks en meer. Juni en juli zijn de maanden met het allerbeste zicht in de lagune, en idaal voor wrakduiken.
Over de duikervaring
Uniek voor dit gebied zijn de verschillende poetsstations voor manta’s. Kleinere rifvisjes verlossen de manta’s hier van hun parasieten. Terwijl de manta’s langzaam rondcirkelen kun je heerlijk rustig genieten van deze majestueuze roggen! Natuurlijk is er nog veel meer te zien op deze tropische koraalriffen. Er zijn canyons, steile wanden, rifoverhangen, kanalen en een rijk gevarieerde visstand met verschillende soorten rifhaaien, pijlstaartroggen, barakuda’s, papegaaivissen en vele andere soorten. Geregeld worden er nog nieuwe duikstekken ontdekt!