Duikreizen Curacao
Curaçao bestaat uit de eilanden Curaçao en Klein Curaçao en valt onder het Koninkrijk der Nederlanden. Een stukje Nederland in de zuidelijke Caraibische Zee dus! Willemstad is de hoofdstad en tevens ook de grootste plaats van het eiland. Over het hele eiland zie je veel restanten uit het koloniale verleden. Je ziet het vooral aan de bijzondere architectuur van de panden in Willemstad, uit de 17e tot de vroege 20e eeuw. Diverse wijken in Willemstad, zoals Punda, Otrobanda, Scharloo en het smalgedeelte van Pietermaai staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook vind je er monumenten zoals landhuizen en vroegere plantagehuizen.
Over het eiland Curacao
Curaçao is een tropisch eiland, gelegen in het zuidelijke deel van de Caribische Zee. Het vormt samen met Bonaire en Aruba de Benedenwindse Eilanden, ook wel de ABC-eilanden genoemd. Curaçao is van deze drie eilanden het grootst. Curaçao bestaat uit het eiland Curaçao en het eiland Klein Curaçao, dat 10 kilometer vanaf de oostkust ligt. Het hoogste punt is de Sint Christoffelberg met 375 m. Het eiland bestaat uit koraalkalk en vulkanisch gesteente. Curaçao heeft zes natuurlijke havens, ontstaan doordat de zee de koraalkalk heeft uitgehold. Aan de zuidwestkant ligt de grootste daarvan, het Schottegat, de haven van Willemstad. Gezegd wordt dat dit de grootste natuurlijke haven ter wereld is. Het Schottegat wordt bereikt via de Sint Annabaai. Aan weerszijden hiervan liggen de beide stadsdelen van Willemstad: in het oosten het oudste gedeelte: Punda, De Punt, met vele winkeltjes en in het westen de wijk Otrobanda, Papiaments voor De Andere Kant. Beide delen worden sinds 1888 door een houten pontonbrug, de Koningin Emmabrug, met elkaar verbonden. Aan de De Ruyterkade is een levendige drijvende markt waar veelal Venezolanen vanuit hun bootjes koopwaar aanbieden aan klanten op de kade.
Er valt gemiddeld ongeveer 600 mm regen per jaar, op de westelijke zijde iets meer en op de oostelijke helft in het algemeen wat minder. Deze gemiddelde neerslagsom is ongeveer vergelijkbaar met de jaarlijkse neerslagsom van Nederland, maar omdat de verdamping op Curaçao veel groter is, is het eiland daardoor toch vrij droog. Bovendien varieert de jaarlijkse neerslag enorm. In sommige jaren valt er meer dan 1000 mm regen, terwijl andere jaren kurkdroog blijven.
Over de duikervaring
Rond Curaçao kun je fantastisch duiken. Dit Caribische eiland heeft geweldige koraalriffen en gezonken schepen. Het eiland telt bijna 100 duiklocaties en vele zijn vanaf de kant bereikbaar. Daarnaast heeft Curaçao ook volop bootduiken in het aanbod, zodat je bij de meest ongerepte stukken komt voor je tropische duiken. Je kunt zeer diverse duiken maken en het eiland biedt voor ieder wat wils. De duikplaatsen die je absoluut gezien moet hebben zijn toch wel Tugboat; een wrak met veel mogelijkheden tot gevarieerde duiken van wand, wrak en diep. Of maak een duik op de Superior Producer, net buiten de haven van Willemstad. Het kan een stromingsduik zijn, maar vervolgens geniet je van veel rifvissen, barracuda's en baarzen. Of maak een combinatieduik met Mushroom Forest en The Cave, die naast elkaar zijn gelegen. Misschien kom je hier wel een verpleegsterhaai tegen!? Maar de absolute topper onder de duiklocaties op Curaçao is toch wel Alice in Wonderland (Playa Kalki), een kleine inham in Westpunt. Je hebt hier uitstekend zicht en je kunt er diverse koraalformaties bewonderen. Hier is ook wat meer kans op grotere vissen, zoals schildpadden, roggen of dolfijnen.